!! BELANGRIJKE UPDATE CORONAVIRUS !!

Lieve cliënten,
Dit weekend hebben wij vanuit onze beroepsvereniging KNOV nieuwe richtlijnen ontvangen hoe om te gaan met het cliëntcontact vanwege het Coronavirus.

Let op!

De infectie met het Coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Het virus is waarschijnlijk niet overdraagbaar op de baby tijdens de zwangerschap (vruchtwater, borstvoeding en navelstrengbloed zijn hierop getest), maar dat wil niet zeggen dat een pasgeboren baby niet ziek zou kunnen worden. Houd je daarom aan de voorzorgsmaatregelen!

De volgende maatregelen zullen wij voorlopig nemen:

Spreekuur:
 • Er zullen minder reguliere controles gedaan worden. Dit kan betekenen dat je huidige afspraak verzet wordt.
 • We zullen je voorlopig geen hand meer geven en zullen wij voordat je binnenkomt onze handen wassen.
 • Er zal geen speelgoed of leesmateriaal in de wachtruimte aanwezig zijn. Ook zal er tijdelijk geen thee worden aangeboden.
 • De afspraken in de praktijk zullen kort gehouden worden. Heb je meer vragen, dan zullen wij dit telefonisch met elkaar afhandelen.
 • Kom zo veel mogelijk alleen naar je afspraak. Met uitzondering van de intake en termijnecho, dan mag je partner meekomen.
 • Als je ziek bent, laat ons dit telefonisch weten. Kom aub niet naar de praktijk! Indien mogelijk zullen we de afspraak met 2 weken verzetten.
Bevalling:
 • Momenteel is de kans op besmetting met het Coronavirus groter in de ziekenhuissetting. Het valt te overwegen om een bevalling zonder medisch risico thuis te laten plaatsvinden. We hebben veel ervaring met thuisbevallingen. Mocht er tussentijds toch een andere medische indicatie ontstaan, zullen wij alsnog adviseren om naar een ziekenhuis te gaan. Je blijft dus vrij om te kiezen waar je wil bevallen, maar door zo veel mogelijk een thuisbevalling na te streven houden wij de kans op besmetting zo klein mogelijk en waarborgen we zo veel mogelijk capaciteit in het ziekenhuis.
 • Ga je bevallen en heb jij of één van je huisgenoten last van koorts, hoesten of kortademigheid, meldt dit dan vooraf aan de telefoon. Mogelijk begeleiden wij de bevalling dan in beschermende kleding.
 • Bij een bevalling in het ziekenhuis is het momenteel toegestaan maximaal 1 persoon mee te nemen. Dit moet continu dezelfde persoon zijn, er kan niet afgewisseld worden door verschillende mensen. Er mogen geen familieleden of vrienden in de wachtkamer van het ziekenhuis blijven wachten, ook na de geboorte is het niet toegestaan kraamvisite in het ziekenhuis te ontvangen. Bezoek en kraamvisite moet dus uitgesteld worden tot moeder en kind thuis zijn.
 • Mocht je partner een verkoudheid, hoesten of koorts hebben, dan mag deze niet aanwezig zijn bij de geboorte in het ziekenhuis. Zorg dat je iemand achter de hand hebt in dat geval.
Kraambed:
 • Kraambedcontroles zullen mogelijk beperkt plaatsvinden. Vanwege de hygiënemaatregelen hebben wij handzeep en een schone handdoek nodig. Dit kan een gewassen hydrofiel luier zijn, maar keukenrol mag ook.
 • Wij stellen het op prijs dat er zo min mogelijk bezoek in huis is tijdens onze visite.
Als praktijken in de regio doen wij hard ons best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier houden wij de kwaliteit van zorg goed in de gaten en we zullen er dan ook alles aan doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Wij zijn ons ervan bewust dat deze maatregelen een behoorlijke impact kunnen hebben op jullie, maar hopen op jullie begrip.

Heel erg bedankt!

Rashida Visser
Mirjam Moentadj