• header kraambed

Borst of fles?

Borstvoeding is de beste voeding die je je kind kan geven.

Hieronder volgen een aantal redenen waarom:

  • Precies aangepast op de behoeften van je kind. Zo bevat de melk bij een te vroeg geboren baby meer eiwitten en beschermende stoffen, precies wat zo’n kleintje nodig heeft.
  • Bescherming tegen ziekten. Moedermelk bevat antistoffen die je kind beschermen tegen allerlei infecties. Onderzoek heeft getoond dat borstgevoede baby’s minder kans hebben op maag/darm- infecties, oorinfecties, longontsteking en griep.
  • Minder kans op astma, eczeem en allergieën. Ook hebben borstgevoede kinderen gemiddeld een hoger IQ.
  • Moedermelk is licht verteerbaar. Hierdoor heeft de baby minder last van darmkrampjes. Daarnaast kun je, in tegenstelling tot flesvoeding, je baby met borstvoeding nooit overvoeden.
  • Minder bloedverlies na de bevalling. Door het zuigen aan de borst komt het hormoon Oxytocine vrij dat ervoor zorgt dat je baarmoeder goed samentrekt, dit vermindert het vloeien.
  • Voor de moeder minder kans op borst- en eierstokkanker en botontkalking.
  • Sneller terug op je oude gewicht. Bij borstvoeding verbrand je meer calorieën.
  • Moedermelk is gratis en altijd bij de hand en op temperatuur.
  • Borstvoeding bereid de baby voor op vaste voeding. Moedermelk smaakt naar het voedsel van de moeder, zo leert de baby de smaken van het gezinsmenu al kennen.
  • Als laatste is het geven van borstvoeding iets wat je maar 1 periode in het leven je kind kan doen. Borstvoeding bevordert ook de hechting van het kind. Hierdoor voelt je kind zich geborgen, veilig en warm. Borstvoeding geeft je altijd iets extra: het is een troost voor je baby, als hij van slag is in een vreemde omgeving, bij de eerste prik.

Slechts 2% van alle moeders is medisch gezien niet in staat om borstvoeding te geven. Bijvoorbeeld door een borstoperatie of bij medicijngebruik. In deze gevallen is kunstvoeding een alternatief. Als je flesvoeding gaat geven, overleg dan eerst met de verloskundige voordat je een pak voeding gaat kopen.

Geef je kind de tijd om te wennen aan de voeding (minimaal 2 weken). Zeker in de eerste week hebben alle baby’s vaak last van darmkrampjes. Blijf je problemen houden met de voeding kun je met de verloskundige of met het consultatiebureau overleggen.

Extra hulp bij borstvoeding

De lactatiekundige is de specialist in de borstvoeding. Zij heeft een opleiding gedaan om moeders die borstvoeding geven professioneel te begeleiden. Als de borstvoeding niet loopt zoals je had verwacht, is het soms handig om een lactatiekundige in te schakelen. Of het nu gaat om problemen bij het aanleggen, kolven of de melkproductie. Zij kan je in een consult de nodige adviezen geven. Deze wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Het is verstandig dit na te kijken in je polisvoorwaarden.

Lactatiekundige hulp via

Meer informatie over borstvoeding kun je vinden op www.borstvoeding.com en www.borstvoedingnatuurlijk.nl.