• header kraambed

Controles

De eerste 10 dagen na de bevalling komt de verloskundige regelmatig langs om te kijken hoe het gaat met jou en de baby. Samen met de kraamverzorgster bespreken we de medische controles. De kraamverzorgster doet een groot deel van de controles namelijk zelf. Zij neemt bij problemen of twijfel altijd contact met ons op.

Controle van de moeder

  • Hoogte van de baarmoeder
  • Temperatuur en Pols
  • Hoeveelheid bloedverlies
  • Controle van de hechtingen
  • Controle van de borsten (stuwing, kloofjes)

Controle van de baby

  • Kleur en conditie
  • Temperatuur
  • Plassen en poepen
  • Bij borstvoeding wordt de baby elke dag gewogen

Ook als je in de zwangerschap onder controle was bij de gynaecoloog heb je voor het kraambed een verloskundige nodig. Wij vinden het altijd heel prettig om je dan 1 keer in de zwangerschap te zien. Bel dus gerust om een afspraak te maken, want dan kunnen wij kennismaken en kunnen we alvast een aantal belangrijke zaken noteren.

In het kraambed worden nog een aantal dingen besproken. Onder andere het bloedverlies, de borst/flesvoeding en anticonceptie. Ook krijg je een afspraak voor de nacontrole, 6 weken na de bevalling kom je dan voor de laatste keer langs bij de verloskundige. Dan evalueren we de bevalling, de kraamperiode en anticonceptie. Ook kun je altijd bij ons terecht voor vragen over de borstvoeding. Als laatste krijg je nog een aantal adviezen mee en dan zit onze taak erop!

Consultatiebureau

In de kraamweek komt tussen de 4e en 7e dag na de bevalling een medewerker van het consultatiebureau bij je thuis. Zij neemt dan de hielprik af en doet een gehoortest bij de baby. Voor de hielprik wordt er een beetje bloed afgenomen uit de hiel van de baby. Dit bloed wordt op een aantal zeldzame, erfelijke aandoeningen gecontroleerd. http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hielprik De gehoortest is een pijnloos onderzoek dat het liefst wordt gedaan als de baby slaapt.Je krijgt gelijk de uitslag. Meer informatie vind je hier http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Gehoorscreening_bij_pasgeborenen

Als de kraamweek over is, kun je gebruik maken van het consultatiebureau (het is niet verplicht!). Dit is een instantie waar je de eerste 4 jaar terecht kan voor vragen over de groei en ontwikkeling van je kind. Vaccinaties worden hier ook gegeven. De kraamverzorgster regelt in principe de overdracht en de wijkverpleegkundige neemt dan zelf contact met je op voor de eerste afspraak. In deze PDF kun je zien welke gegevens worden overgedragen.