• header intake

Intake

In dit stukje bespreken wij de standaard controles die we je aanbieden.
Heb je andere wensen of ideeën over de zorg die jij wil ontvangen, laat het ons weten. We bespreken graag met jou of de onderzoeken nodig zijn in jouw situatie en welke alternatieven mogelijk zijn.

De eerste controle vind plaats als je 7-8 weken zwanger bent en duurt ca. 1 uur. Tijdens deze controle stellen wij vragen over je gezondheid, die van je partner en andere familieleden. Ook bespreken wij eventuele eerdere zwangerschappen, leef- en voedingsgewoonten. Natuurlijk is er ook gelegenheid voor jou om vragen te stellen.

Verder krijg je een klein lichamelijk onderzoek: gewicht, bloeddruk, bloedafname, uitwendig onderzoek voor de grootte van de baarmoeder. Heb je nog geen echo gehad, dan kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Helaas is het kindje bij deze termijn nog te klein om het hartje te kunnen beluisteren. Dit is pas mogelijk vanaf 11-12 weken. Deze echo is niet noodzakelijk; wordt niet vergoed vanuit je verzekering, maar we bieden het je (gratis) aan. Als je in aanmerking komt voor prenatale diagnostiek informeren we je hierover en regelen we een afspraak voor je bij het EMC als je dit wenst. Wil je meer informatie over de combinatietest of de NIPT dan kun je dit ook aangeven.

Neem het volgende mee naar de eerste controle:
● Je agenda: voor de eerste dag van je laatste menstruatie en de datum van je positieve test;
● Verzekeringspasje of polisblad;
● Geldig legitimatiebewijs;
● Medicijnen als je die gebruikt;
● Gegevens van eerdere bevallingen;
● Als je al een echo hebt gehad, de uitslag hiervan.

Het is niet verplicht om met je partner te komen, maar het is altijd leuk om met jullie beiden kennis te maken.

Ter voorbereiding kun je alvast een en ander lezen in:

www.pns.nl
www.deverloskundige.nl
www.vraagdevroedvrouw.nl

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken maakt Rashida de termijnecho.
Met deze echo kunnen we vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt. Of het een eenling of meerling is en of de zwangerschap intact is: zien we een kloppend hartje? Het kindje wordt opgemeten van kop tot stuit (CRL).
Hiermee bepaal je de duur van de zwangerschap. Als deze meting voor de 14 weken gedaan wordt, kan je vrij nauwkeurig de uitgerekende datum berekenen. Kom voor deze echo met een volle blaas, het onderzoek verloopt dan wat makkelijker.