• header praktijk

Neem contact op als…

Wanneer de bevalling begonnen is, geeft jouw lichaam je daarmee het signaal om alles in orde te maken voor de komst van de baby. Jij en je partner zorgen voor een rustige, warme omgeving en terwijl je je steeds meer kan over geven aan de weeën, word het proces intenser. Dit is normaal! Zodra je behoefte hebt aan onze aanwezigheid kun je bellen. Tijdens een huisbezoek kunnen we kijken in hoeverre de bevalling begonnen is en/of hoe de bevalling vordert. Ook bespreken we samen welke begeleiding je vanaf dat moment wilt hebben.

Weeën

Meestal begint de bevalling met weeën. Een wee is een samentrekking van je baarmoeder die onaangenaam aanvoelt. Een wee voel je op komen, heeft een hoogtepunt en zakt weer af. Je merkt dat je buik heel hard wordt. In het begin zullen de weeën nog onregelmatig zijn en vaak kort van duur (30-50 seconden). In deze fase zien we dat de baarmoedermond steeds weker en korter wordt. Deze weeën zijn vaak nog goed op te vangen. Probeer in deze fase nog wat afleiding te zoeken. Na verloop van tijd worden de weeën steeds regelmatiger, komen sneller op elkaar en worden krachtiger. Met behulp van ademhaling- en/of ontspanningstechnieken moet je de weeën nu echt actief gaan opvangen. In deze fase komt de ontsluiting opgang, dit is het open gaan van de baarmoedermond.

Gebroken vliezen

In 10% van de bevallingen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Vaak komt er ineens een plonsje vocht vrij, soms vooraf gegaan door een „knapje” in de buik. Maar in sommige gevallen loopt het vruchtwater druppelsgewijs af. Als je denkt dat de vliezen gebroken zijn, probeer dan wat op te vangen in bakje/bekertje en kijk dan goed naar de kleur van het vocht. Helder vruchtwater is doorzichtig (soms met witte vlokjes), wittig of rozig. Vruchtwater ruikt een beetje zoetig. Bij helder vruchtwater ‘s nachts kun je wachten tot er regelmatige weeën komen en anders neem je in de ochtend om 8 uur contact met ons op.

Als je niet goed kunt zien wat voor kleur het heeft, draag dan een wit kraamverband uit je kraampakket. Na een uurtje moet dit verband echt nat zijn als je vruchtwater verliest en op het witte verband is de kleur dan goed te zien. Is het vruchtwater groen of bruin, dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Dit heet meconium houdend vruchtwater. Bel ons in dit geval direct op.

Om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden, raden we je bij vruchtwaterverlies af om:

  • sex te hebben
  • in bad te gaan. (Nb. douchen mag wel!)
  • Inwendig onderzoek te doen

Je hoeft niet te liggen tenzij dit nadrukkelijk tegen je gezegd is op het spreekuur.

Slijmprop

Aan het eind van de zwangerschap kun je slijm gaan verliezen. Dit kan een taaie prop slijm zijn, maar het kunnen ook slijmdraden zijn. Soms zit er ook wat bloed bij of is het slijm zelf roodbruin gekleurd. Dit kan geen kwaad. Het is soms een signaal dat de bevalling op gang komt, maar het gebeurt ook dat de bevalling nog dagen/weken op zich laat wachten. Je hoeft hiervoor dus niet te bellen!!

Bloedverlies

In het geval dat je helderrood bloed verliest, als zijnde een menstruatie, bel dan direct!