• header ik ben zwanger

Wat moet ik regelen?

Kraamzorg

De meeste zwangeren beginnen met het maken van plannen na de termijnecho. Denk dan ook aan kraamzorg. In de wachtruimte vind je brochures van een aantal bureau’s en ZZP’ers waar we graag mee werken. Kies diegene die jou het meest aanspreekt en regel het bij je zorgverzekeraar rond de 16e week. Je krijgt standaard 45-49 uur zorg aangeboden. Dit kan op jouw verzoek verminderd worden of op indicatie verhoogd worden. We bespreken dit in de kraamtijd met je.


Kraampakket

Een kraampakket bevat de disposables die je nodig hebt voor de kraamtijd. Soms wordt het kraampakket vergoed door je verzekeraar. Anders koop je het pakket zelf bij de thuiszorgwinkel (MediPoint).

Achternaam, erkenning en voogdij


Als je niet getrouwd bent en de baby is niet erkend, krijgt de baby automatisch de achternaam van de moeder.
Wil je dat de baby de achternaam van je partner krijgt, dan moet hij de baby tijdens de zwangerschap erkennen. Hij wordt dan de wettelijke vader van je kind. Dit moet je samen regelen bij het gemeentehuis van je woonplaats.
 Als moeder van het kind geef je hiervoor toestemming door middel van je handtekening. Nadat je dit gedaan hebt krijg je de akte van erkenning mee naar huis. Als je partner de baby gaat aangeven heeft hij dit document weer nodig. 

Let op! Als de baby is erkend, heeft de vader niet automatisch wettelijk gezag over het kind. Dit moet je na de geboorte regelen bij het kantongerecht via deze link: https://formulieren.rechtspraak.nl/formulier/Ouderlijk_Gezag_018.aspx/Ouderlijk_Gezag_Inleiding_018

Kijk hier voor meer informatie


Erkenning: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind
Ouderlijk gezag: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag


Zwangerschapsverlof

Elke zwangere die in dienst is van een werkgever heeft recht op zwangerschapsverlof. Je hebt recht op minstens 16 weken verlof. Je kunt ervoor kiezen om bij 6 of 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan. Na de bevalling heb je sowieso 10 weken bevallingsverlof, ook al is je baby later dan de uitgerekende datum geboren. Om het verlof aan te vragen heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Deze kun je bij ons aanvragen nadat je de termijnecho hebt gehad.