• header praktijk

Waterbevalling

Weet je nog niet hoe en waar je precies wilt bevallen? Denk dan eens na over een waterbevalling. Vrouwen merken vaak dat ze onder de douche of in bad de weeën beter kunnen opvangen; het lijkt of de pijn minder intens is. Als je in bad stapt op het moment dat de weeën echt heftig worden, profiteer je maximaal van het warme water.

Doordat je je beter kan ontspannen, verloopt de ontsluiting vaak vlotter. Dit komt doordat je meer endorfines aanmaakt, dit is een lichaamseigen pijnstiller.

In het bad kun je verschillende houdingen aannemen om je weeen op te vangen en om te persen. Voor het persen is de gehurkte houding ideaal omdat je bekken dan de meeste ruimte maakt. Op het ‘droge’ lukt het vaak niet om lang te hurken, maar in bad gaat dat veel makkelijker omdat je geen zwaartekracht hebt onder water. Het warme water zorgt er ook voor dat je perineum soepeler wordt. Hierdoor is de kans op inscheuren of een knip kleiner.

Na de geboorte kan de baby nog even onder water blijven, maar wanneer hij adembewegingen gaat maken, wordt hij met het hoofdje boven water getild. Daarna kun je nog even in het bad blijven zitten om bij te komen en je kindje uitgebreid te bewonderen. Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren zijn over het algemeen vrij rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.

Bijna alle vrouwen die in het water zijn bevallen willen een volgende keer niets anders meer!

In water bevallen kan thuis of poliklinisch in het Ikazia of Maasstad ziekenhuis.

Wil je thuis bevallen? Dan kan je een bevalbad aanschaffen of je kunt er een huren. Wij hebben 1 bevalbad die wij uitlenen tegen een kleine vergoeding. Vraag ernaar tijdens het spreekuur!

Heb je het bad bij ons gereserveerd? Klik dan op onderstaande link om het accessoirepakket te bestellen.

www.bevallingsbaden.nl/visser

Kijk vóór gebruik ook even naar deze instructievideo:

www.bevallingsbaden.nl/advies-informatie/gebruiktips/bevallingsbad-instructievideos/

Is ons bad niet meer beschikbaar of wil je elders huren? Bij onderstaande organisaties kun je terecht.

www.oerbron.nl

www.bevallingsbaden.nl

www.bevallenzonderzorgen.nl